Ballonnen en milieu

Blitz! Ballonnen en milieu


Hoe worden ballonnen gemaakt? Wat doen ballonnen met het milieu en hoe kan je daar het beste mee omgaan?

Wij zien ballonnen eigenlijk alleen maar in de winkels of als versiering op feestjes en partijen, maar heb je er wel eens over nagedacht hoe deze ballonnen nu daadwerkelijk gemaakt worden? En van welk materiaal? Of hoe de vertering van ballonnen verloopt? Daar ga ik je op deze pagina meer over vertellen.


Waar zijn ballonnen van gemaakt?
Om het productieproces beter te begrijpen is het allereerst belangrijk te weten waar een ballon van gemaakt wordt.
Ballonnen worden gemaakt van een vloeibaar type rubber dat latex genoemd wordt. Latex vormt zich door het sap van de rubberboom, ook wel bekend als de huilende rubberboom. Deze rubberbomen groeien vooral in landen zoals bijvoorbeeld Maleisië. Met een mes wordt een inkeping in het schors van de boom onder een hoek van 30 graden gesneden. Aan het einde van de inkeping brengt men een gootje aan, met daar onder een opvangbakje.
Op deze manier wordt vloeibare latex opgevangen. Vervolgens wordt de latex verzameld en in tanks opgeslagen.
De vloeibare latex wordt in grote tankwagens naar de ballonfabriek gebracht waarna er kleurstoffen aan worden toegevoegd. De vloeibare latex met de toegevoegde kleurstoffen wordt in grote bakken gegoten, waarin uiteindelijk ballonmallen worden gedoopt.
Latex-ballonnen worden dus niet van plastic gemaakt! Latex is een natuurproduct!
Teksten als waterverontreiniging, het beschadigen van de ozonlaag, milieuvriendelijkheid etc. komen ons heden ten dage niet meer vreemd voor. Vaak worden ons daarom vragen gesteld over “ballonnen en milieuvriendelijkheid”.

Helaas worden ballonnen soms gezien als een kunstmatig gefabriceerd product, hierbij komt steeds vaker ook de milieu (on) vriendelijkheid ter sprake. Dit is niet terecht, aangezien ballonnen gemaakt zijn van 100% biologisch natuurlatex,
een product dat de mensheid al jaren kent.


Biologisch afbreekbaar
Oxidatie is de eerste stap in het vergaan van een latexballon en het begint ongeveer al een uur na het opblazen.
Door een Amerikaanse professor D.K. Burchette werd onderzoek uitgevoerd met een verscheidenheid van ballonnen
onder verschillende omstandigheden en er werd geconcludeerd dat de ontbindingstijd voor ballonnen ongeveer dezelfde tijd is als voor een eikenblad.
Onze latex ballonnen zijn van zeer goede kwaliteit en 100% biologisch afbreekbaar.


Wat gebeurt er met opgelaten heliumballonnen?
Een tweede studie meldde dat 90/95% van met helium gevulde latexballonnen in de atmosfeer stegen tot een hoogte van ongeveer 8 kilometer. Op deze hoogte gebeuren er 2 dingen:


1) De temperatuur is op deze grote hoogte 40º onder nul. De ballon bevriest en wordt broos/breekbaar.
2) De luchtdruk daalt zover, dat het helium in de ballon uitzet en de ballon uit elkaar brokkelt.
De combinatie van deze twee effecten laat de ballon in een verbrijzelde staat uit elkaar vallen.
Dit betekent dat de ballon wordt gereduceerd tot vlokken van natuurlijk rubber ter grootte van een 1 euro muntstuk
welke terugvallen naar de aarde om verder te ontbinden.


Zwerfvuil voorkomen
Latex is beter afbreekbaar dan synthetische plastics, maar blijft toch lang genoeg in de natuur om nadelige gevolgen te kunnen hebben. Daarom raden wij het oplaten van ballonnen in clusters of grote getale ten zeerste af. 


Toezicht door volwassenen
Wij adviseren al vele jaren ballonnen gevuld met lucht aan de kinderen op verantwoorde wijze uit te delen,
waardoor de beste reclamewaarde bereikt wordt. Kinderen zijn al vele jaren gek op ballonnen en ouders moeten er daarom ook toezien op het gebruik/verbruik daarvan. In de nieuwste speelgoedrichtlijn wordt aangegeven dat deze bv. niet geschikt zijn voor kinderen beneden 3 jaar en toezicht door volwassenen vereist is.


Er is dus absoluut niets mis met het uitdelen van ballonnen!

Van ouders mag je verwachten dat zij er op verantwoorde wijze in het milieu mee omgaan. Het afvoeren van een geknapte ballon hoort in de afvalbak bij het normale huisvuil en kunststof draagstaafjes bv. bij het plastic zodat het geen zwerfvuil wordt. Op deze verantwoorde wijze kunnen kinderen ook in de toekomst veel plezier hebben van ballonnen en houden we de wereld een stukje schoner.



Share by: